Afetlere 

Dirençli Bir Toplum

Tarihçemiz

TAM Vakfı kuruluş öyküsü; 

6 Şubat depremlerinin hemen sonrasında Ankara’da düzenlenen bir arama konferansı ile başlayan süreçte kurulan AFETTEK Platformu ile başlar. 

TAM Vakfı ülkemizde afetle mücadeleye katkı sağlamak isteyen tüm özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının daha verimli ve daha etkin katkı sağlamalarına destek olmak, bu katkıları kamunun ihtiyaç ve önceliklerini gözeterek koordine etmek ve afetlerin önlenmesine dönük ülkemizde ihtiyaç duyulan teknolojilerin yerli ve milli imkanlar ile geliştirilmesi için güç birlikleri oluşturmak amacıyla kurulmuştur.  Vakfın kuruluş kararı 24 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 


TAM Vakfı kuruluş öyküsü; 6 Şubat depremlerinin hemen sonrasında Ankara’da düzenlenen bir arama konferansı ile başlayan süreçte kurulan AFETTEK Platformu ile başlar. 


AFETTEK Platformu her tür afetin farklı döngülerine hizmet edecek teknoloji, ürün ve hizmet geliştirmek isteyen, üstün niteliklere sahip 140’dan fazla paydaşı bu ortak amaç için bir araya getiren bir güç birliği organizasyonudur. Platform, ülke çapında bir kümelenme girişimi olmayı hedefleyen, afet risklerini azaltmak için sorumluluk üstlenen gönüllü bir yapılanmadır. Bu yapılanma, ihtiyaç duyulan ortak kullanımlı altyapı yatırımları için uluslararası finansman getirmeye istekli; ulusal/uluslararası alanda güçlü muhataplık ve saygın kimlik oluşturmaya aday; siyaset dışı/üstü bir oluşumdur.

Platform üyeleri arasında 12 üniversite, 8 araştırma kuruluşu/teknoloji geliştirme merkezi/OSB, 16 dernek/federasyon/birlik/kümelenme, 4 vakıf ve 100 civarında özel sektör kuruluşu bulunmaktadır. Platform üyelik yapısı dinamiktir. Platform afet risk azaltımı ve dirençliliğin artırılması için teknolojik çözüm üreten, ulusal/uluslararası iş birliklerine katkı veren ve afet ve acil durum teknolojileri ekosisteminde yer alma potansiyeline sahip tüm tüzel kişiliklerin katılımına açıktır.


Bu oluşum, afet ve acil durum teknolojileri alanında yeni bir ekosistem ve sektörel yapılanma oluşturmak için atılmış adımdır. Bu bağlamda, dünyadaki teknolojilerin incelenip ülkemizde eksikliklerin tespit edilmesi ve yerli ve milli imkanlarla giderilmesi ve sektörel standartların oluşturulması, afetlerin risk önleme aşaması için çözümler üretilmesi ve toplumsal dirençliliği destekleyen altyapıların geliştirilmesini hedeflemektedir. AFETTEK Platformunu yasal zeminde temsil eden tüzel kişilik TAM Vakfı’dır.

Kurucularımız